Hoe werkt het?
Als inwoner, particulier of bedrijf in de regio Oirschot kunt u lid worden van energiecoöperatie O3energie. Samen brengen we het benodigde geld bij elkaar voor projecten en initiatieven die zich richten op het opwekken van duurzame energie of het besparen op energie.
Aanmelden willen we gratis houden. Ook is er geen contributie. Daarvoor moeten we wel samen voldoende projecten en initiatieven starten. Doe daarom mee en overtuig ook anderen in uw omgeving. Samen krijgen we het voor elkaar!
Rendement zonder risico
U wordt lid door één of meerdere certificaten van O3energie te kopen. Een certificaat kost € 200,- per stuk en staat 6 jaar vast.
Over het geld dat de leden inbrengen wordt een rendement betaald. Dit zal oplopen tot 5% per jaar, wat hoger is dan de rente die u bij de bank ontvangt. O3energie draagt de aansprakelijkheid van de projecten en betaalt de inleg van haar leden na 6 jaar gegarandeerd terug. Als lid loopt u geen persoonlijk risico over de projecten die worden gestart en bent u niet aansprakelijk voor wat er binnen projecten gebeurt. U bent alleen coöperatief deelnemer met uw certificaat.
Initiatieven en projecten
De certificaten die 6 jaar vaststaan, worden in energieprojecten gestopt. Al die tijd houdt u inzicht in wat er gebeurt. U kunt zelf een initiatief starten of aansluiten bij een al bestaand initiatief. De technische kennis en organisatie is in handen van O3energie.
Investeren in eigen gemeenschap
Als coöperatie zijn we er voor de leden, niet voor de maximale winst. We ondernemen in energieprojecten waarin we duidelijke garanties vastleggen met partners. We lopen geen onnodig risico. We behalen winst door meer zelf te doen en door het zo goedkoop mogelijk maken van onze zelf opgewekte energie. Vrijwilligersuren zijn daarbij heel belangrijk in de opstart, maar voor professionalisering zal uiteindelijk de projectaansturing vergoed worden. Er zijn al enkele coöperaties in Nederland die zo ver zijn.
Van de winst die overblijft na uitbetaling van het rendement aan de leden, zullen we nieuwe energieprojecten starten en investeren in de eigen gemeenschap. En dat is nodig omdat de gemeenten steeds minder geld hebben voor maatschappelijke projecten.