Over O3energie

In de regio Oirschot hebben we een overvloed aan natuurlijke bronnen. De zon schijnt, de wind waait en samen bezitten we het openbaar gras en groenafval. Op sommige plekken in de regio wordt met deze gratis bronnen al duurzame energie opgewekt.

Het wordt tijd om het samen met de hele regio op te pakken. Omdat iedereen er dan voordeel bij heeft. Want naast het feit dat duurzame energie beter is voor het milieu, levert het lokaal werk op en besparen we uiteindelijk allemaal op onze energiekosten.

Samen staan we sterk. Maar dan moeten we het wel goed organiseren. Daarom is energiecoöperatie O3energie in Oirschot opgericht. Om lokale projecten op het gebied van duurzame energie te initiëren, ondersteunen en succesvol te maken.

Voorbeelden van lokale initiatieven zijn ouders die samen zonnepanelen op het dak van een basisschool leggen of leden die LEDverlichting voor hun sportclub realiseren. Bij een groter project kunt u denken aan een windturbine of een biovergister voor mest en bermgras.

Waarom nu iets doen

Het loont om samen te werken aan zelfredzaamheid. De technieken zijn ontwikkeld, goede voorbeelden gerealiseerd, dus is het een kwestie van aansluiten. Het loont om het heft in eigen hand te nemen. Dan heb je iets om samen trots op te zijn. Als we het nu niet doen blijven we volledig afhankelijk van een paar hele grote energieleveranciers uit het buitenland en worden de kosten om comfortabel in Oirschot te wonen en te werken alleen maar groter.

Investeren in de regio

De technieken om zelf duurzame energie op te wekken zijn er al lang. Tot nu toe werden fossiele bronnen zoals kolen- en kerncentrales in Nederland echter beter gesubsidieerd dan lokale, schone bronnen. Gelukkig verandert dat. Daarom willen we nu onze krachten bundelen.

In de regio Oirschot betalen we samen per jaar circa € 50 miljoen aan buitenlandse energiebedrijven. Het is een enorm bedrag dat we ook in de regio kunnen investeren!

Europese steun

Andere Europese landen zijn ons al voorgegaan in de verandering. Gelukkig kunnen wij nu ook starten. De EU en de provincie ondersteunen met het POP-programma de organisatie van O3energie. Samen met u werken we aan het verschil. Samen met de andere Brabantse coöperaties komen we verder.

Wordt mede-eigenaar van deze beweging. Als inwoner, particulier of bedrijf kunt u deelnemen in de energiecoöperatie. U krijgt gegarandeerd uw inleg terug en u ontvangt een jaarlijks rendement.

Vanuit O3energie zetten we er graag samen met u de schouders onder. Doet u ook mee? Op de pagina meedoen leest u alles over de werking en de voordelen.